Friday, October 27, 2017

Käsitsi lahti saagimine

Saagisin ühte tammeplangujuppi lahti ja mõtlesin et tiba pildistan, sest tihti ma ikka enam käsitsi midagi lahti saen.
Selline ta oli algselt

Natuke kitsamaks saetud ja rihtplatelt üle käinud.
 Puitu peab veits sirgeks ajama justnimelt märkimise pärast. Kui oleks kõver ja kaheksas puu, siis rööbitsaga märkides jääb see joon ka kõver ja kaheksas, mida mööda saagima hakkad. Teoreetiliselt on võimalik nii saagida, aga saag hakkab jubedalt hõõruma ja ega sest head nahka ei tule
Siin rööbitsajoon pliiatsiga nähtavaks tehtud

Mulle meeldib nii saagida, et hakkan ühest nurgast pihta

Siis keeran plangu ringi ja tulen teisest nurgast vastu. Saetee pikeneb siit pildilt vaadates nagu päripäeva mööda joont. Ennem läbi saetud osa peab saagi üsna hästi juhtima, sest muidu võib saagida veits kaheksasse ja siis hakkab saag jubedalt hõõrduma või siis ei pruugi erinevatest nurkadest sisse saetud teed kokku minna.

Ja niimoodi üsna tihti planku ringi pöörates jõuab varsti sinna maale, et saab kiilu saeteesse torgata.
 Sellest ma küll pilti ei teinud, aga kuskilt siitmaalt tasub juba alumistest nurkadest vastu tulla. Mulle meeldib seda nii teha, et saetee jällegi pikeneb nö. päripäeva, st. keeran nagu ümber nurga.
Siin viimased lükked

Siit on näha, et kahelt poolt saega tulles, ei taha need saeteed sugugi alati kokku langeda.
Lõpetuseks mainin ära et ennevanasti kui veel saeveskeid ei olnud, saagisid kaks meest suure saega niimoodi laudu umbes 50 meetrit päevas.

3 comments:

  1. Aitüma selle ja teiste kirjatükkide eest! Küsiksin juurde, et mismoodi asi see rihtplate on ja kui kaua selline lahtisaagimine ka aega võtab?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rihtplate ehk siis rihthöövel. See on selline kõnekeelne väljend.
      Ma pole aega võtnud kunagi, aga ma arvan kuskil pool tundi äkki. Läbi võtab küll korralikult.

      Delete
    2. Selge, see on siis ikka elektriline masin, ma arvasin, et on käsitööriistade hulgast. Sinu töötoa ülevaatevideos ei jäänud ühtegi nii suurt masinat meelde ka.

      Delete