Thursday, February 12, 2015

Tulekul on ühed pisikesed laekad

Olen juba pikemat aega tahtnud teha paari laegast. Tegelikult võiks nende kohta öelda kirst, kuid tänapäeval kipub see sõna pigem matmisega seonduma. Kast on jälle liiga prosta sõna. Kastiga toon ma konsmuist toitu koju. Niisiis saarepuust laegas. Kunagi üsna ammu ostsin kohalikust saeveskist päris hea hulga laia saarelauda. Aasta võis olla 2012. Juba sellest ajast peale olen mõelnud, et neist laudadest ma mõne kirstu laeka teen. Nüüdseks on oskused ja eelkõige tahtmine nii palju arenenud, et saangi pihta hakata.
Sellel pildil hööveldan lauda õigesse pikkusesse. Mitte et ma nüüd pika laua otsast hakkan niimoodi hööveldama, aga viimase millimeetri küll. Saab õite täpne. Ja eelkõige täisnurkne. See et siin mingi vana toolipõhi laua all on, on lihtsalt sellepärast, et höövliterale natuke vaheldust pakkuda. Muidu lõikan kõiki laudu sama koha pealt ja höövlitera kulub ka ainult alumise kuueteistkümne millimeetri pealt.

Siin on siis tulemus. Nagu näha, on laua otspind täisnurga all.

Või noh.. see pilt vast iseloomustab paremini, mis tähendab täisnurga all hööveldamine. 2012 aastal ma päris nii ei osanud.
Proovin laeka suurust. See esimene laud tuleb tegelikult ülesse äärde ja alla poole tulevad kaks sahtlit. Pildil on näha stanley nurgik. Otsisin seda üleeile Tallinnast Bauhausist ja ei leidnud. Sain sealt 4 euro eest mingi kõvera sarnase asja, mis oma elupäevade lõpuni garaažis elama hakkab. Tuleb välja, et Haapsalu sambla pood müüb kvaliteetsemat kaupa. Tõsiselt mugav asi peenemaks puutööks, soovitan.
Hakkasin kohe ka külgi kokku tappima. Küljelauad on 16 mm paksud, seega neile täisnurga all kalasaba tappe saagida on üsna keeruline. Joon oleks lihtsalt liiga lühike. Abiks on abilaud, mis teeb märkimise ja saagimise palju lihtsamaks.

Siin on tapid märgitud, kuigi vaevalt neist peenikestest joontest mingit sotti saab.
Jah, Arno, tubli, pane edaspidigi pea valguse ette, kui pildistad. Igatahes siin pildil toimub tappide välja raiumine. Viimasel ajal meeldib mulle tapid otsast lõpuni peitliga välja raiuda, mitte esmalt peaaegu jooneni vineerisaega saagida. Palju viisakam tulemus jääb.
Tapid välja raiutud.
Ja siin esimesed kaks nurka koos. Saladuskatte all võin öelda, et tegelikult teen kahte sellist laegast paralleelselt, seega on kaks sellist pikka nurka veel kokku vaja tappida. Loodan homme tubli olla ja mõlemad kastid liimi alla saada. Pealkiri on vist eksitav, sest nii pisikesed need laekad ei olegi.

No comments:

Post a Comment